Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ogłasza pierwszą edycję konkursu dla dzieci rolników na rymowankę o bezpieczeństwie w gospodarstwie rolnym.

W konkursie mogą wziąć udział dzieci w wieku 11-14 lat, których przynajmniej jeden rodzic/opiekun prawny podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresie przyjmowania zgłoszeń do Konkursu.

Zadanie konkursowe polega na ułożeniu rymowanki (min. 5, max. kilkanaście wersów), promującej prawidłowe nawyki i zachowania dzieci związane z pracą i zabawą na terenie gospodarstwa rolnego, a także popularyzującej Wykaz czynności szczególnie niebezpiecznych, związanych z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, których nie należy powierzać dzieciom poniżej 16 lat.

Pracę Konkursową podpisaną imieniem i nazwiskiem uczestnika Konkursu oraz wypełniony formularz zgłoszeniowy należy przesłać do dnia 31.08.2020 r. do godz. 24:00 na e-maila: rymowanka(at)krus.gov.pl. W temacie należy wpisać: Konkurs na rymowankę – Imię i nazwisko dziecka.

Rymowankę do udziału w Konkursie zgłasza rodzic/opiekun prawny dziecka, ubezpieczony w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

20 laureatów z największą liczbą punktów zostanie uhonorowanych nagrodami rzeczowymi o wartości ok. 300 zł.

Zapraszamy również uczestników do zapoznania się z materiałami prewencyjnymi opracowanymi dla dzieci, znajdującymi się pod linkiem: https://www.krus.gov.pl/aktualnosci/dokument/artykul/zaproszenie-dla-dzieci-i-mlodziezy-z-terenow-wiejskich-do-zapoznania-sie-z-materialami-edukacyj/ 

Szczegółowe informacje zawiera Regulamin Konkursu.

Plakat konkurs rymowanki 600

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zaprasza do wzięcia udziału w „Ogólnopolskim konkursie testowym z zakresu bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym – bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich”. Uczestnikiem Konkursu może być osoba pełnoletnia, podlegająca w dniu rozwiązywania testu ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Aby wziąć udział w konkursie należy zarejestrować się na stronie https://bezpieczenstwo.krus.gov.pl i wypełnić formularz. Na adres e-mail podany podczas rejestracji zostanie wysłana wiadomość zawierająca link do aktywacji konta oraz informacje na temat testu. Składa się on z 20 pytań – za każdą prawidłową odpowiedź można uzyskać 1 pkt.

Spośród Uczestników, którzy zdobędą największą ilość punktów w najkrótszym czasie, zostanie wyłonionych stu laureatów. Otrzymają oni nagrody rzeczowe o wartości ok. 500 zł brutto.

Uwaga! Konkurs trwa do 15.09.2020 r.

Szczegółowe informacje zawiera regulamin konkursu.

Plakat konkurs testowy 1

Instytut Nauk Prawnych PAN rozpoczął rekrutację na X edycję Studiów Podyplomowych „Prawo Konkurencji”.

Zapisy są w toku. Termin zapisów upływa 16 października 2020 r. Studia mają charakter dwusemestralny. Zajęcia rozpoczynają się 14 listopada 2020 r., a kończą się 27 czerwca 2021 roku. Studia są odpłatne i odbywają się w systemie 9 zjazdów weekendowych (sobotnio-niedzielnych).

Szczegółowa informacja o Studiach Podyplomowych znajduje się na stronie Instytutu Nauk Prawnych, pod następującym adresem: https://www.inp.pan.pl/dydaktyka/studia-podyplomowe/

Instytut Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk

Pomimo czasu pandemii i związanych z nią różnego typu utrudnień i ograniczeń, młodzi pasjonaci sztuki cukierniczej z jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych: Norbert Zięba z klasy 1Ga (cukiernik) oraz Maksymilian Czechowicz z klasy 2Ts (technik technologii żywności) zaprojektowali i wykonali oryginalne, pomysłowe torty na  ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play. Norbert Zięba swoją pracą zyskał uznanie jurorów i został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą.

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tegoroczna edycja konkursu pod hasłem „Bake & Play #zostanwdomu” była pod wieloma względami nietypowa. Czas pandemii i zawieszone zajęcia praktyczne, a także związany z tym utrudniony dostęp do określonych surowców cukierniczych i profesjonalnego sprzętu, to tylko niektóre z problemów, z którymi musieli zmierzyć się uczestnicy. Pomimo tych utrudnień w konkursie wzięło udział blisko 200 młodych adeptów cukiernictwa z całej Polski, wśród nich również uczniowie ZSUiS – Norbert Zięba i Maksymilian Czechowicz.  Wpajane w szkole właściwe nawyki w organizacji i planowaniu pracy, kształtowane pod okiem fachowców umiejętności zawodowe, a także pomysłowość i niewątpliwy talent sprawiły, że nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania.

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności, stopnia trudności, dokładności i precyzji wykonania a także, zgodnie z główną ideą tegorocznej edycji, umiejętnego wykorzystania dostępnych dla każdego na co dzień surowców i technik cukierniczych. Zdaniem jurorów: Mieczysława Chojnowskiego – Mistrza Świata w Cukiernictwie, Justyny Łukasik-Russek z agencji WarsztatPR oraz Jacka Zięby – technologa ZT Kruszwica, organizatora konkursu oraz twórcy Akademii Mistrza, wybór tegorocznych zwycięzców był dla nich szczególnie trudnym zadaniem. Jak zgodnie podkreślają, poziom konkursu był wysoki i wyrównany, a nadesłane prace zrobiły na nich ogromne wrażenie pod względem umiejętności zawodowych i organizacyjnych, a także pomysłów, których nie powstydziliby się doświadczeni cukiernicy.

Wśród wysoko ocenionych prac były też konkursowe ciasta przygotowane przez uczniów ZSUiS. „Miodowe lato” autorstwa Norberta Zięby oraz „Szlakami Dalekiego Wschodu ” w wykonaniu Maksymiliana Czechowicza zwracają uwagę ciekawym, fantazyjnym zdobnictwem, precyzją i estetyką wykonania oraz apetyczną formą, czym zasługują na szczere słowa uznania. Szczególnym zainteresowaniem jurorów cieszyła się praca Norberta i choć nie zdobył on miejsca na przysłowiowym „pudle”, to jednak został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą, którą jest najnowsza, firmowana przez prestiżową szkołę francuskiej sztuki kulinarnej Le Cordon Bleu książka cukiernicza oraz zestaw profesjonalnego sprzętu cukierniczego do dekoracji w stylu angielskim.

Warto też wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas zajęć praktycznych w pracowni cukierniczej, ale również w czasie różnorodnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez szkołę w ramach projektu „Akademia Młodego Cukiernika”. W założeniach Akademii jest m.in. stały kontakt z profesjonalistami i pasjonatami cukiernictwa, czego wynikiem jest stała, ścisła współpraca z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo w Jaśle. Jako jedna z 20 szkół cukierniczych w Polsce, ZSUiS uczestniczy w projekcie ZT Kruszwica S.A. –  „Akademia Mistrza”. Efektem tej współpracy były m.in. warsztaty  cukiernicze przeprowadzone w szkolnej pracowni przez Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego. Te i inne działania szkoły dają przyszłym cukiernikom i technikom technologii żywności możliwość poznania najnowszych trendów sztuki cukierniczej i zdobywania szlifów zawodowych pod kierunkiem najwyższej klasy profesjonalistów, inspirują do poszukiwania i kreowania własnej ścieżki zawodowej. Ich owocem są też sukcesy w konkursach cukierniczych szczebla wojewódzkiego i ogólnopolskiego, w tym chociażby ubiegłoroczny tytuł Wicemistrza Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet.

Uczestnikom konkursu, ich nauczycielom i opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

ZSUiS w Jaśle

Więcej o kierunkach prowadzonych w ZSUiS - https://zsuisjaslo.pl/strona/articles.php?cat_id=26

 

1 (1)
1 (1)
1 (2)
1 (2)
1 MCze
1 MCze
2 MC
2 MC
3MCzz
3MCzz