Odsłuchaj
Polish Czech English German Russian Slovak Ukrainian

Jasielska Zupa Powiatowa Bulgotowywująca według Pascala

przepis-2Przepis zmodyfikowany przez kucharza Pascala Brodnickiego z regionalnej receptury, zaproponowany przez Starostę Jasielskiego Adama Kmiecika na nowe danie kuchni lokalnej.

Jasielska Zupa Powiatowa Bulgotowywująca wg Pascala.

Składniki:

3 marchewki kroimy w kostkę,
1 pietruszkę kroimy w kostkę,
1 selera średniego kroimy w kostkę,
¼ główki kapusty kroimy w cienkie paski,
1 cukinię kroimy w kostkę,
100 g bryndzy,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka pokrojonych świeżych listków tymianku,
1 szklanka mleka,
3 łyżki mąki,
2/3 litra wody,
sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Zagotowujemy wodę, ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy roztrzepaną mąkę z mlekiem. Do gotującego się płynu dodajemy najpierw marchewkę, po kilku minutach pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą półtwarde. Dodajemy kapustę i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dosypujemy świeży tymianek.

Podajemy z bryndzą, która stanowi niezbędny dodatek smakowy.

Smacznego!

  • Odsłon: 167
  • Odsłon: 142
  • Odsłon: 141
  • Odsłon: 145
  • Odsłon: 145
  • Odsłon: 138
  • Odsłon: 147
  • Odsłon: 150

CK Najnowsza galeria

Najnowsza galeria

CK Najnowszy film

Najnowszy film

Odsłuchaj